Bericht

Week van de Jonge Mantelzorger!

Geplaatst op 3 juni 2024, 10:21 uur
Illustration
profile picture
Manja Bakker

De Week van de Jonge Mantelzorger: Meer dan je denkt…
Bunnik – Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?  Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022).1 Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024!

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften.

Hulp en advies in de gemeente Bunnik
Ben jij of ken jij een jonge mantelzorger? Bij het Centrum voor Elkaar van de gemeente Bunnik kan je terecht voor ondersteuning en informatie. Manja Bakker is mantelzorgondersteuner bij het Centrum voor Elkaar. “Je kunt bij mij terecht voor informatie of hulp, een luisterend oor of tips om de balans te houden tussen je eigen leven en de zorg voor de ander. Andere zorgprofessionals zijn er voor de zieke, ik ben er juist voor jou als mantelzorger.” Je kunt mij bereiken door te bellen naar 030 659 48 48 of een mail te sturen naar centrumvoorelkaar@bunnik.nl

Maar ook een leerkracht, een voetbaltrainer of een buurvrouw kan iets betekenen voor jonge mantelzorgers, zo wil de campagne ‘Meer dan je denkt’ laten zien. Laat zien dat jonge mantelzorgers worden gezien en gehoord. Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

 

Illustration
 
Deel dit: