Bericht

Vraag bijdrage aan voor NLdoet

Geplaatst op 1 november 2023, 09:00 uur
Illustration

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN Vanaf 1 november kan er een financiële bijdrage aangevraagd worden bij het Oranje Fonds voor NLdoet activiteiten. Het evenement vindt elk jaar op de tweede vrijdag en zaterdag van maart plaats. In 2024 vindt NLdoet plaats op 15 en 16 maart.

door Willemijn van Putten - Blokland

NLdoet is een nationaal evenement waarbij vele vrijwilligers zich inzetten om verschillende klussen te doen voor maatschappelijke organisaties. Het Oranje Fonds organiseert deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen.

AANJAGER Femke Dotman is de maatschappelijk Intermediair van Krachtig Krommerijn en ondersteunt inwoners en non-profitorganisaties in onze gemeente bij het realiseren van ideeën. Toen ze in 2012 begon bij Krachtig Krommerijn was haar eerste taak om NLdoet in onze gemeente weer stevig op de kaart te zetten. ,,Samen met het Oranje Fonds hebben we een avond georganiseerd waarbij we de non-profitorganisaties hebben laten zien hoe je een klus aantrekkelijk kan maken voor vrijwilligers. Daarnaast heb ik ze ook attent gemaakt op de financiële bijdrage die ze konden aanvragen bij het Oranje Fonds om de klus te realiseren. Dit heeft toen geresulteerd in 35 deelnemende organisaties uit Werkhoven, Odijk en Bunnik.”

WEER GROEIEN Landelijk gezien is er over het algemeen een groeiende interesse in vrijwilligerswerk en een grotere bewustwording van het belang van vrijwilligerswerk binnen de samenleving. Dit is ook terug te zien in een stijging van het aantal NLdoet acties in Nederland. Volgens Femke is dat in de Gemeente Bunnik anders. ,,Tot en met 2015 heeft Krachtig Krommerijn NLdoet aangejaagd. Daarna hebben wij het losgelaten omdat we toen zagen dat organisaties zelf de weg wisten te vinden. Helaas zien we nu dat er nog maar weinig organisaties meedoen. Het werd eigenlijk elk jaar minder en minder. Dus het zou mooi zijn als het weer gaat groeien.”

VOORBEELDEN Femke Dotman heeft genoeg voorbeelden van eerdere succesvolle acties in onze Gemeente. ,,De Lions uit Bunnik hebben veel organisaties geholpen bij het realiseren van hun klussen. Zo hielpen ze Humanitas Odijk bij het schilderen en behangen van woningen en Woonzorg centrum Bunninchem bij het onderhouden van de tuin. Veel sportclubs hebben destijds met vrijwillige ouders clubhuizen opgeknapt, vrijwilligers hebben pannenkoeken gebakken voor Humanitas Odijk, Sportvereniging Aurora heeft zijn clubhuis opgeknapt en Hockeyclub Bunnik heeft destijds hard gewerkt om hun velden te realiseren.”

AANVRAGEN BIJDRAGE Of je nu een individueel project wilt organiseren of namens een organisatie werkt, je hebt de mogelijkheid om financiële ondersteuning aan te vragen. Ook in 2024 kan het Oranje Fonds een bijdrage geven voor NLdoet activiteiten. De maximale bijdrage is € 350,- en kan worden aangevraagd van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 (Let op: op = op). Deze bijdrage is om de kosten van de activiteiten te dekken, zoals materiaalkosten, catering en promotie. Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op https://www.nldoet.nl/financiele-bijdrage

MEEDENKEN Wil je een NLdoet activiteit organiseren en wil je graag wat mee-denk-hulp? Femke Dotman heeft veel ervaring en denkt graag een keer met je mee. Ze is bereikbaar op f.dotman@krachtigkrommeijn.nl 

Wanneer je samen met een andere organisatie een NLdoet activiteit wilt organiseren, kijk dan op www.BunnikSamen.nl voor contactgegevens van vele andere maatschappelijke initiatieven in onze gemeente. 

Doe mee met NLdoet 2024

NLdoet kan het begin zijn van vele mooie dingen. Organisaties maken kennis met nieuwe vrijwilligers, kunnen rekenen op meer lokale belangstelling en vergroten hun impact. Wil je nog meer uit je NLdoet deelname halen? En weten wat je nog meer kunt doen, ook na NLdoet? Op de website www.nldoet.nl staat veel tips voor het organiseren van NLdoet activiteiten.
Noteer in de agenda: Doe mee met NLdoet op 15 & 16 maart 2024!

Deel dit: