Bericht

Maatschappelijke stage

Geplaatst op 1 september 2023, 00:00 uur
Illustration

BUNNIK Meehelpen op een therapeutische manege, bingo spelen met ouderen in een verzorgingshuis of de handen uit de mouwen steken bij de lokale sportvereniging. Maatschappelijke stage is zo breed als de maatschappij zelf en daarom is er voor scholieren altijd wel een stage die past.

Middels de maatschappelijke stage komen scholieren (met name 2e en 3e klas) in aanraking met het maatschappelijke werkveld en de lokale samenleving. Inmiddels is het concept niet meer een verplicht nummer voor alle scholieren. In Zeist hebben een aantal scholen de maatschappelijke stage wel als vast onderdeel van het onderwijsprogramma.


VOORTGEZET ONDERWIJS De Vrijwilligerscentrale Zeist, onderdeel van de welzijnsorganisatie in Zeist, MeanderOmnium, ondersteunt 3 van die voortgezet onderwijsscholen in het organiseren van stage aanbod en het matchen van scholieren aan stageplekken. Afhankelijk van hoe scholen de maatschappelijke stage inrichten gaan leerlingen aan de slag bij organisaties die raakvlak hebben met het maatschappelijke werkveld. Dat kan bijvoorbeeld een aantal weken lang elke week een paar uur zijn na schooltijd of in het weekend (dit heet een lintstage). Sommige scholen kiezen juist voor een projectweek waarin de scholieren in één week zo’n 20 uur bij een organisatie meelopen (de blokstage) en die week afsluiten met een reflectie en presentatie.

ORGANISATIES IN BUNNIK Voor organisaties in de gemeente Bunnik is het extra interessant om stageplekken aan te bieden. Scholieren gaan niet in de eigen gemeente naar het voortgezet onderwijs. Middels een maatschappelijke stage in de eigen gemeente wordt niet alleen maatschappelijk bewustzijn gecreëerd, maar ook de band met de eigen woonplaats verstevigd. Organisaties houden er soms ook een nieuwe vrijwilliger aan over.

STAGEPLEKKEN Afgelopen schooljaar gingen een aantal scholieren uit Odijk, Bunnik en Werkhoven voor hun maatschappelijke stage al in de eigen gemeente aan de slag. Zo konden scholieren hun maatschappelijke stage lopen bij Bunnik ’73, Ecokring Kringloopwinkel, Huiskamer van Odijk, Speel-o-theek Wobbel en Werkgroep Niënhof Bunnik.
Ook dit jaar bieden een paar lokale organisaties weer stageplekken aan. Toch is er altijd ruimte voor meer stages.

HUISKAMER VAN ODIJK Afgelopen schooljaar hebben drie leerlingen uit Odijk hun maatschappelijke stage gelopen bij de Huiskamer van Odijk. Ze hielpen mee op vrijdagavond bij de Eettafel. Volgens vrijwilligerscoördinator Irene de Kruijf was dit een succes. 'Komend jaar bieden wij weer stageplekken aan". 

STAGEPLEK AANBIEDEN Organisaties die ook interesse hebben kunnen het beste contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale door een mail te sturen naar info@vczeist.nl. Coördinator Maatschappelijke Stage, Silke Paap kan dan meer informatie geven en meekijken naar de mogelijkheden voor het aanbieden van een stage.


INFORMATIE SCHOLIEREN Ben jij een leerling die dit schooljaar maatschappelijke stage gaat lopen en graag in je eigen woonplaats een stage wil doen? Je krijgt op school voorlichting over het vinden en registreren van een eigen stage.

(dit artikel heeft ook gestaan op de BunnikSamen-pagina in huis-aan-huiskrant Bunniks Nieuws 't Groentje - 23 aug. 2023)

Deel dit: