Bericht

Houd het roer in handen, zelf beslissen aan het einde van het leven

Geplaatst op 21 augustus 2023, 15:06 uur
Illustration

Veel mensen denken er niet graag aan maar iedereen kan zomaar ineens geconfronteerd worden met een ernstige ziekte. Een ziekte die zal leiden tot de dood in de nabije toekomst. Krijgt u van een arts zo'n mededeling, dan is dat zo overweldigend dat het moeilijk is om op dat moment gericht te kunnen nadenken over keuzes die gemaakt moeten worden.

Palliatieve zorg, zorg gericht op het behoud van comfort en niet (meer) op genezing, is sterk in opkomst. Uzelf weet wat in dit verband belangrijk voor u is en mag dus verwachten dat uw artsen niet zelfstandig beslissingen nemen, maar dat samen met u doen.

Denk er tijdig over na!
Plotseling zijn dan vragen aan de orde als: wat wil ik nog? Hoever wil ik gaan met behandelen? Op grond waarvan maak ik mijn keuzes? Wat is voor mij belangrijk? Waar wil ik overlijden? Wat zijn mijn ideeën over begraven of cremeren? Het is goed hier van tevoren al over na te denken, uw mening te delen met mensen om u heen en uw huisarts en die vast te leggen.

Om die moeilijke keuzes te kunnen maken is het noodzakelijk dat u weet wat de mogelijkheden zijn. Dat leert u tijdens een lezing die op 25 september wordt gegeven door Janneke Schermer, arts en voormalig volksgezondheidspecialist van de CDA-Tweede Kamerfractie.  U krijgt van haar de bouwstenen aangereikt om deze keuzes te kunnen maken. Janneke geeft de tip: "Kom samen met iemand waarmee u na deze avond verder over dit onderwerp kunt praten."

Meer informatie en aanmelden via deze link: Lezing Houd het roer in handen

Deel dit: