Bericht

In Odijk start Jeu de Boules: Kom een potje spelen in het dorpshuis

Geplaatst op 8 mei 2023, 00:00 uur
Illustration

BUNNIK Bunnik Beweegt organiseert in samenwerking met de Huiskamer van Odijk, Jeu de Boules! Wij dagen u vanaf dinsdag 9 mei uit van 11.00 tot 12.00 uur voor een potje jeu de boules bij het dorpshuis in Odijk. Dit alles onder het genot van een lekker kopje koffie of thee. En na afloop is er zeker nog gelegenheid om even na te praten met de buurman of buurvrouw die u al een tijdje niet gezien heeft. Dit alles kosteloos! Komt u ook?

Door wie wordt u verwelkomd? Twee enthousiaste studenten, Britt en Jessey van MBO Amersfoort zullen de dag in goede banen leiden. Zij lopen dit jaar stage bij Bunnik Beweegt en verzorgden al verschillende sociale projecten in de buurt. In de buurt staan deze studenten bekend als ontzettend gezellige en beleefde studenten die ontzettend veel zin hebben in deze ochtend. Ook de huiskamer van Odijk zal u de Jeu de Boules-ervaring van het jaar geven. Zij zijn een vrijwilligersorganisatie met als doel het organiseren en faciliteren van activiteiten en diensten die invulling geven aan maatschappelijke participatie, elkaar ontmoeten en bijdragen aan het welzijn van de Odijkse bevolking.

FRANSE BALSPORT
Wat was Jeu de Boules ook alweer? Jeu de Boules is oorspronkelijk een Franse balsport ook wel ‘pétanque’ genoemd. Het is bij de balsport de bedoeling dat je met metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (ook wel het but genoemd) te werpen of te rollen. Voor het spel begint, wordt er een werpcirkel getekend. Een werpcirkel wordt om de voeten getekend en heeft een diameter tussen de 35 en 50 centimeter. Voordat je begint met gooien, ga je in de werpcirkel staan. Tijdens het werpen van de boules mag men de werpcirkel niet verlaten. De voeten moeten zich geheel in de cirkel bevinden.

Het spel begint met het gooien van het but. De boule (de metalen ballen) moet onderhands worden gegooid of gerold. Je mag boules niet opnieuw gooien. Als het team dat het but heeft geworpen, haar eerste boule zo dicht mogelijk bij het but heeft gegooid, is de tegenstander aan de beurt. Als het de tegenstander lukt om de boule dichterbij het but te gooien, heeft hij/zij gewonnen. 

Hoe zal het eruit gaan zien? Dit alles zal plaatvinden op de Jeu de Boules-baan gelegen naast het buurthuis in Odijk. Vanaf 11.00 uur verwelkomen wij u om er een leuke ochtend van te maken. Rond 11.10 uur zullen we starten met de eerste ronde Jeu de Boules. Hoe dit er allemaal uit gaat zien, zult u vanzelf meemaken.

Tijdens de activiteit staat plezier voorop. Gezellig moet een groepje een balletje gooien, maar ook lekker buiten actief bezig zijn. Rond 12.00 uur zullen we richting het einde gaan van de ochtend Jeu de Boules. Daarna wordt er namens de Huiskamer van Odijk een kopje koffie of thee geregeld en kunt u even napraten over deze ochtend.

Er is geen inschrijving nodig, dit alles is op vrije inloop zonder enige kosten. Het lijkt me reden genoeg om een poging te wagen en uw kwaliteiten de vrije loop te laten gaan.

De Jeu de Boules-momenten zullen op de volgende dinsdagen plaatsvinden: 9 mei 11.00 tot 12.00 uur, 16 mei 11.00 tot 12.00 uur, 23 mei 11.00 tot 12.00 uur, 30 mei 11.00 tot 12.00 uur, 6 juni 11.00 tot 12.00 uur, 13 juni 11.00 tot 12.00 uur.

Wij hebben u nodig. Britt en Jessey organiseren deze zes opeenvolgende dinsdagen. Natuurlijk gaan wij ervanuit dat het mede door uw aanwezigheid een daverend succes wordt en zouden wij graag het stokje aan iemand door willen geven. Deze activiteit zal dan ondergebracht worden bij vrijwilligersorganisatie de Huiskamer van Odijk. 

Bent u na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden en lijkt het je leuk om onze rol over te nemen? Geef het door aan Jessey Geerts (Bunnik Beweegt) via 06-33107593 of mail naar Irene de Kruijf, vrijwilligerscoördinator Huiskamer van Odijk via irene.dekruijf@huiskamervanodijk.nl.

(dit artikel heeft ook gestaan in huis-aan-huiskrant Bunniks Nieuws 't Groentje - 26 april 2023)

Deel dit: