Bericht

Verhuurders Kamers met Aandacht voor jongeren gezocht

Geplaatst op 18 november 2022, 10:59 uur
Illustration

Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Het is fijn als je soms terug kan vallen op je ouders of vrienden. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? 
Kamers met Aandacht zoekt mensen die woonruimte willen verhuren, maar ook een steuntje in de rug bieden. Om jongeren tussen 18 en 23 jaar met een achtergrond in jeugd- of pleegzorg op weg te helpen naar zelfstandigheid en een kansrijke toekomst.   

Match
In principe kan iedere woonruimte een Kamer met Aandacht worden; een kamer of zolder in een woonhuis, in een studentenflat of woongroep, een tuinhuis enzovoort. De aandacht kan ook variëren, daarop worden de jongeren en verhuurders door Kamers met Aandacht zorgvuldig gematcht: van een luisterend oor tot eens per week samen eten of hulp bij de financiën. Voor jongeren als Vanessa (19) is het tekenen van het huurcontract een belangrijk moment: “Ik heb hier lang naar uitgekeken, ik ben eraan toe om op eigen benen te staan.” Verhuurders Louise en Pieter: “Wij konden ruimte vrijmaken in ons huis en overwogen al een tijdje een kamer ter beschikking te stellen. Toen we van een buurvrouw hoorden over Kamers met Aandacht, inspireerde dat ons.” Vanessa, Louise en Pieter hebben elkaar een paar keer ontmoet om kennis te maken en afspraken vast te leggen onder begeleiding van de coördinator van Kamers met Aandacht. Vanessa: “Ik ben blij met deze kamer en heb zin om er mijn thuis van te maken. Dat ik bij Louise en Pieter terechtkan met een vraag of ingewikkelde post, vind ik een heel fijn idee.”

Kamers met Aandacht in het kort
Bianca van der Neut startte Kamers met Aandacht om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Ze werkte in de jeugdzorg en zag dat het regelmatig misging met jongeren die uitstroomden. De stap om op jezelf te wonen met weinig helpend netwerk is vaak te groot. Met Kamers met Aandacht is er ruimte voor een tussenstap op weg naar zelfstandigheid. De jongeren zijn gescreend en serieus met hun leven bezig. Bianca: “De jongere heeft voor minimaal 24 uur per week dagbesteding - een baan of opleiding - wast, kookt en betaalt de huur zelf. Elke jongere heeft in elk geval het eerste half jaar een eigen hulpverlener. Als de post ongeopend blijft liggen of de gordijnen twee dagen niet open zijn geweest, kan deze ingeschakeld worden. Die gaat het gesprek met de jongere hierover aan. De verhuurder is voor de jongere een steuntje in de rug, om bij terecht te kunnen voor een vraag of om het hart even te luchten. Jongeren zijn op hun beurt vaak bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld de hond uitlaten of een boodschap doen. Zo ontstaat er voor beiden een win-win situatie.”

Meer informatie
Elke maand is een online informatiebijeenkomst voor mensen die meer willen weten over het verhuren van een Kamer met Aandacht. Op de website staan profielen van zoekende jongeren en algemene informatie: kamersmetaandacht.nl


Deel dit: