Bericht

Bestuurders verenigingen en stichtingen moeten snel met WBTR aan de slag

4 juni 2021, 18:03 uur
profile picture
Hetty de Knijf

Veel bestuurders van verenigingen en stichtingen voelen zich overvallen door de nieuwe wet die behoorlijk bestuur van grote, maar ook van kleine organisaties regelt. Met ingang van 1 juli moeten alle bestuurders van verenigingen, stichtingen en coöperaties aan een nieuwe wet voldoen die dan ingaat, de WBTR. Dat staat voor Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen en die wet is bedoeld om alle organisaties aan eisen van zorgvuldig bestuur te laten voldoen. Die behoefte is ontstaan na landelijk bekende schandalen bij enkele grote organisaties waarbij sprake was van wanbestuur en zelfverrijking, denk bijvoorbeeld aan woningcorporatie Vestia. Nu moeten ook de kleine clubs eraan geloven, wat sommige bestuurders aan het schrikken heeft gemaakt. 
Wie even vluchtig op internet kijkt, krijgt de indruk dat op korte termijn allerlei zaken moeten worden aangepast, ook in de statuten. Daarvoor is een gang naar de notaris nodig met de bijbehorende kosten. Organisaties die denken er zelf niet uit te komen kunnen voor een paar honderd euro een stappenplan aanschaffen met juridische hulp, maar dat is voor de kleintjes meestal echt niet nodig. Zoals Arthur van der Hoeff, directeur van de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht, in een Volkskrantartikel zegt: ‘Het gaat in de praktijk vooral om een beter bewustzijn over zaken die normaal gesproken al gangbaar zijn in een bestuur.’
Documenten hieronder:
Bestuurders van kleine organisaties die willen weten wat er wettelijk van hen verwacht wordt, kunnen dat hieronder vinden in het eerste document 'De WBTR'. 

Een tweede document is een Volkskrantartikel over dit onderwerp. 
Het derde document is het meest gedetailleerd. Hier vindt u het stappenplan van NOV Platform Vrijwillige Inzet. Als alle aangevinkte zaken in orde zijn en in de statuten staan - of te zijner tijd in de statuten komen te staan - dan loopt u geen risico.
Toch nog vragen? Neem contact op met Krachtig Krommerijn.

Illustration
 
Documenten