Activiteit

Choral Evensong op 8 oktober in de Oude Dorpskerk

zondag 8 oktober 2023 , 16:00 - 17:00 uur
Illustration

Op zondag 8 oktober 2023 om 16.00 uur zingt de Bunnikse Cantorij een ‘Choral Evensong’: lezingen en gebeden afgewisseld met koor- of samenzang en stilte voor meditatie. Het is geen ‘woorddienst’: niet een preek, maar muziek, stilte en gebed staan centraal.
Het koor zingt werken van Felix Mendelssohn, Gustav Holst, David Willcocks en Margaret Rizza.

Toegang gratis. Ieder van harte welkom:

Choral Evensong
zondag 8 oktober 2023 om 16.00 uur
Oude Dorpskerk
De Bunnikse Cantorij o.l.v. Jaap Boeschoten
Rinke Bodewits, orgel

Keer je om!
Het thema is ‘Omkeer’, en de Cantorij zal ‘Turn back, o man’ zingen van Gustav Holst (1874-1934). Deze Engelse componist gebruikt dalende basnoten en de sonore melodie van psalm 124 voor de oproep tot omkeer van een volk dat op de verkeerde weg is, maar geleidelijk groeit de muziek via onverwachte overgangen naar een jubelend bezingen van de aarde waar recht en vrede heerst en alle volken verenigd zijn.
Daarnaast zingen we een paar liederen van Margaret Rizza (b. 1929), die kerkmuziek schreef die heel makkelijk meezingt en, net als bij muziek uit Taizé, veel herhaling gebruikt. We zullen samen liederen van haar zingen, naast ‘gewone’ liederen uit het liedboek. Als koorgebed zingt de Cantorij ‘Lord, have mercy’ van Felix Mendelssohn (1809-1847).

‘Choral Evensong’
Choral Evensongs zijn wat kortere gezongen kerkdiensten in de middag of avond. Ze vinden in de kathedralen in Groot Brittannië elke dag plaats, denk daarbij maar aan de kathedrale (jongens-)koren als van King’s College in Cambridge. Eigenlijk is de Choral Evensong een samengaan van de oorspronkelijke Vesper (Avondgebed) en de Completen (Dagsluiting) uit de oude kloostertraditie.  Steeds vaker worden deze sfeervolle middagdiensten ook in Nederland gehouden, al gebeurt dat niet dagelijks maar vaak maandelijks, zoals door de Schola Davidica elke 4e zondag van de maand om 17.00 uur in de Utrechtse Janskerk. Vooral mensen die de zondagmorgendiensten wat te woordgericht of afstandelijk vinden, kunnen veel ervaren aan de meer muzische Evensongs. In ieder geval is er veel schoonheid te beleven.

Kom ook en geniet van dit mooie uur tussen licht en donker.

Locatie
Oude Dorpskerk Bunnik
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen

Deel dit: