Bericht

Van Dorpscanon naar Dorpsarchief

Geplaatst op 12 oktober 2023, 19:00 uur
Illustration

In het hedendaagse Bunnik is het bijzonder de verhalen van generaties inwoners te leren kennen! Drie jaar geleden ontstond een voor mij bijzonder project: de Dorpscanon. De geschiedenis van dit dorp en het Kromme Rijngebied kwam tot leven door de verhalen van zijn bewoners!

Tijdens het maken van deze verhalen ontdekte ik de diepgewortelde familiebanden en herinneringen aan het agrarische leven. Door foto's, boeken en cahiers kwamen deze verhalen tot leven, en ze vertelden het verhaal van een dorp dat evolueerde van een steunpilaar voor boeren tot een dorp van professionals en ondernemers.

Familie en bijzondere gebeurtenissen spelen een cruciale rol in Bunnik. Bij boerderij de Prins zat ik aan tafel met Ria van Oostrom. Zij vertelde over de boerderij van de familie, boerderij De Prins, die nu dienst doet als restaurant Vroeg. “Tijdens de verbouwing en de Open Monumentendag heb ik gewezen op de nog aanwezige zwart geblakerde stenen, overblijfselen van een brand die dateert uit het rampjaar 1672.”

Bij de Niënhof sprak ik uitgebreid met een voormalige boswachter die, in een lijn van vier generaties jachtopzieners, leefde en werkte op het landgoed De Niënhof. Hij wees trots op de unieke natuurwaarden in het gebied tussen Bunnik en Zeist, waar hij en zijn voorgangers een belangrijke rol in had gespeeld. Hij deelde zijn betrokkenheid bij het behoud van dit gebied, dat in de jaren '60 dreigde te worden bebouwd. “Gelukkig hebben we dit weten te voorkomen!” Hij vindt het wel jammer dat er zo weinig aandacht is voor de rijke historie van het landgoed De Niënhof, bijvoorbeeld in de vorm van een bord dat de geschiedenis van de bewoners van de Niënhof belicht.

Een gesprek met Nico van Zijl op boerderij Ter Hul, met het jaartal 1502 op het hek: "Deze plek waarop de boerderij staat, is het hoogste punt van Bunnik. En grappend: Zonder de familie Van Zijl zou de Domtoren nog hoger zijn geweest!" Hij verwijst daarbij naar een verhaal dat een verre voorvader in zijn familie een partij stenen, bedoeld voor de bouw van de Domtoren, voor eigen gebruik had aangewend.

Daarom, de rijke geschiedenis van Bunnik; de geologie, landelijke charme, boerderijen, landgoederen, forten en historische locaties zoals fort Vechten, verdient onze aandacht. Dit dorp is van ons allemaal. Als u ook belang hecht aan ons erfgoed en de toekomst van onze straten en buurten, doe dan mee en help ons bij het opzetten van het Dorpsarchief Bunnik.

Dit archief zal oude en nieuwe foto's, films, afbeeldingen, informatie bevatten over onze straten, monumenten, gebeurtenissen, cultuur, evenementen en onderwijs. U kunt het vinden op www.dorpsarchiefbunnik.nl . De bestaande Dorpscanon van Bunnik vormt het begin van dit archief, maar samen kunnen we het verder uitbouwen en een rijke geschiedenis van ons dorp koesteren en delen. Sluit u aan en deel uw herinneringen!

U kunt reageren bij Meike de Vries meike.a.devries@gmail.com

Deel dit: