Opgraving boomstamwaterput; aanleg waterleiding in Kromme Rijngebied

“Al in de bronstijd komen waterputten voor, gemaakt van boomstammen. Boomstamwaterputten werden van dikke, meestal eiken boomstammen gemaakt. De stam werd in de lengte in twee of meer delen gekliefd om hem uit te hollen. Het uithollen gebeurde door te kappen, maar kon ook door vuur worden gerealiseerd. Na het uithollen werden de buitenste delen weer samengevoegd en vormden op deze manier de buitenwand van de put.”
Amateur-historicus Johan van Impelen beschrijft de moeizame weg die afgelegd moest worden om voor deze prachtige historische boomstamwaterput uit ca. 1200, die in 2007 in Werkhoven werd opgegraven, een geschikte locatie te vinden om tentoon te stellen.
Tevens gaat Van Impelen in over de aanleg van de waterleiding in het Kromme Rijngebied. Er was veel oppositie tegen de inmenging van de plaatselijke politiek: het zou iedereen op hoge kosten jagen! In het buitengebied van de gemeente Werkhoven werd een watertoren gebouwd, die er voor moest zorgen dat er voldoende druk op de waterleiding bleef staan.