Activiteit

De Socratische dialoog: samen luisteren en denken en betere vragen stellen

maandag 13 februari 2023 , 19:30 - 22:05 uur
Illustration

Ruim 2000 jaar geleden leefde in Athene een man die grote faam heeft verworven door zijn filosoferen. Socrates knoopte met veel van zijn medeburgers op de markt, in de sportzaal en op straat een praatje aan. Gespreksonderwerpen waren bijvoorbeeld: wat is moed of wat is deugd? 

De Socratische dialoog is een gesprek over een thema aan de hand van een eigen, persoonlijke ervaring van de deelnemers met een duidelijk kernpunt. We onderzoeken ons denken (oordeel) over de kwestie. We oefenen met vaardigheden als luisteren en vragen stellen. 

Deze avonden gaan wij met deze methode aan de slag. We doen dat met verschillende werkvormen. Het oriëntatiepunt is daarbij steeds: wanneer handel je als mens goed? We voeren dus een "denkgesprek" op een praktische, concrete manier. We willen de ander niet overtuigen of ons gelijk halen. Neen, we luisteren naar elkaar, schorten ons oordeel op en proberen tot de kern van de zaak te komen. We lossen geen problemen op, maar we reflecteren erop. We gaan op zoek naar verruiming van onze blik.

De cursus beslaat drie maandagavonden: 13/02, 06/03 en 03/04 en wordt gehouden in het cursusgebouw in Odijk, op de begane grond. Maximaal 7 deelnemers.

Gespreksleider: Renz de Wit

Meer informatie en aanmelden: www.cursusprojectbunnik.nl, categorie: persoonlijke ontwikkeling.

Kosten toelichting
€ 40,50 voor drie avonden, incl. koffie/thee
Doelgroep
Alle volwassenen
Thema persoonlijke ontwikkeling
Illustration
 
Deel dit: