Aanbod

Hulp bij Digitale Nalatenschap

Maatschappelijke dienstverlening / participatie
Illustration

Digitaal Nalaten, wel eens over nagedacht?

Ons leven wordt steeds digitaler. Ook dat van senioren. Steeds vaker lopen ook zij tegen de vraag aan wat er met al die onlinegegevens moet gebeuren bij overlijden. Van henzelf, of van een naaste. Na ons overlijden laten we heel wat achter op het World Wide Web.

Wie het wel eens heeft meegemaakt, kan beamen hoe pijnlijk het is. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook een profiel van iemand die is overleden. Wie gaat er eigenlijk over zo'n pagina als iemand er niet meer is? Of over foto's die iemand heeft opgeslagen in een Google-account? En hoe krijg je toegang tot de laptop of smartphone van een dierbare overledene? Nabestaanden breken vaak hun hoofd over dit soort vragen, wanneer zij toch al een moeilijke tijd doormaken.

Uit onderzoek van Radar onder ruim 18.000 panelleden blijkt dat 85% hun digitale nalatenschap niet op orde heeft. Ruim 50% denk dat het wel vanzelf goed komt, wat zeker niet het geval is. Veel van de ondervraagde geven aan er niet aan te denken. Pas als men zelf in de situatie komt dat iemand overleden is en dan niets met zijn of haar apparatuur kan en geen toegang heeft tot accounts van bijvoorbeeld X (Twitter), Facebook, Microsoft, Google of het Apple ID, dan pas vraagt men zich af hoe dit voorkomen kan worden. Niemand wil in zo’n doolhof terecht komen.

SeniorWeb heeft voor zijn leden een handig overzicht met bijbehorende checklist voor het digitale nalatenschap op haar site staan. De checklist helpt senioren hiermee hun digitale nalatenschap te regelen op een manier die bij hen past. Kijk op seniorweb.nl/digitaal-nalaten voor meer informatie.

Geen lid van SeniorWeb? Geen probleem. Kom op de woensdagmorgen naar het Digi Café en u krijgt een kaart voor een jaar gratis lidmaatschap. Ook kunnen wij u tijdens het Digi Café helpen met het op de juiste manier noteren van uw digitale gegevens en hoe u dat moet bewaren zodat uw nabestaanden niet in een digitaal doolhof verdwalen.

Wij, de vrijwilligers van het Digi Café, zijn elke woensdagmorgen van 10.00 uur tot 11.30 uur aanwezig. We helpen u graag. Neemt u een smartphone, tablet of laptop mee? Zorg dan wel dat deze is opgeladen en neemt u ook gegevens mee zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Wellicht hebben we die nodig om u te kunnen helpen.

locatie 
Huiskamer van Odijk
Illustration
 
Geplaatst op 14 maart 2024, 16:32 uur
Deel dit: